hobby of werk

Je hobby of je werk?

Fotografie

Mag ik je wat vragen? Is wat jij doet je hobby of je werk?

Ik voel me ontzettend bevoorrecht, ik heb van een hobby mijn werk kunnen maken! Echt, ik vind wat ik doe het aller- allerleukste wat er is. Van het maken van foto’s kan ik zo gelukkig worden. Dat herken je vast!? De pure passie voelen als je aan het fotograferen bent. De foto’s uitzoeken, bewerken, zien samenkomen. Vervolgens doorsturen naar jouw klant, die ontzettend blij en dankbaar is. Die een leven lang kan genieten van wat jij voor diegene hebt gedaan. Het idee dat mijn foto’s een deel van mensen hun leven uitmaken. De belangrijkste dag in beeld vast gelegd. Het huwelijk. De tijd dat de kindjes nog zo klein zijn, pas geboren. Die foto’s die ervoor zorgen dat de kinderen keer op keer weer het beeld kunnen maken van de tijd dat ze klein waren, want men, die tijd vliegt. Ik kan met geen pen beschrijven wat dat met me doet. Wat het beeld wat ik maak voor mensen betekent en hoe dankbaar ik ben dat ik dat mag doen. Doen waar je gelukkig van wordt. 

Wake up!

Toch wil ik er nu even je tegen het zere been schoppen, om je wakker te schudden. Wat ik teveel om me heen zie is dat er zoveel vrouwen hun ‘werk’ nog steeds als hobby blijven beschouwen. De gedachte: ik doe dit vanuit de liefde! Dit is mijn artistieke roeping! Voeren stuk voor stuk de boventoon in de innerlijke dialoog. Want met al die mooie gevoelens die je hebt over wat jij doet, voelt het soms tegenstrijdig om hier ook daadwerkelijk goed mee te gaan verdienen. Maar daarmee ondermijn je, dat het ook echt een bedrijf is wat je aan het opzetten bent.

En een bedrijf opzetten daar moet je dan een harde zakenvrouw voor zijn, denk je. Dat is vies, dat is onaardig, dat is niet wat je wilt. Je wilt lief voor de wereld zijn. Dus het strookt niet met je gevoel. 

Daardoor ga je niet ondernemen met een plan of strategie. Want ja, de bescheiden zin: “ik doe maar wat” speelt zich natuurlijk honderd keer in je hoofd af… Kan ik dan die plek innemen? Ben ik wel goed genoeg? Ieks. Imposter syndrom is in the building!
De ongelooflijke contradictie tussen het gevoel van iets moois willen maken en “zakelijk zijn” is namelijk te moeilijk. EN iets wat je gewoonweg niet gewend bent. 

Maak ook van jou hobby je werk.

Maar ik geloof dat er bij iedereen altijd een droom zit om groei te behalen. Ook al blijf jij bescheiden dingen de wereld inroepen. Ik hoef er geen geld mee te verdienen hoor! Ik doe het voor de liefde. Geef toe: Meer mensen blij maken met wat jij doet, is toch fantastisch? Dat gevoel mag je voor altijd vast blijven houden, echt het kan EN – EN. En het gevoel hebben dat je geweldig bezig bent, EN het gevoel hebben dat je zakelijk een strategie in zet. Lieve vrouw het is tijd om op te houden met klein spelen. 

Want naast dat je jouzelf en je kunnen ondermijnt is het niet goed voor de markt.

Durf jij groots te dromen en van die droom werkelijkheid te maken? Geef jezelf en maak van je hobby je werk.

In the (re)Program neem ik je aan de hand mee om van jouw bedrijf een succes te maken, leer ik je ondernemen leuk te vinden en te bekijken vanuit een andere hoek. De reacties van de mensen die hem hebben gevolgd zijn waanzinnig. Je kunt hier de video bekijken. 

 

 

read & Leave a comment

Share

Your Comment Form loads here

Comments will load here