de voorbereiding van een shoot

De voorbereiding van een shoot

Fotografie

Misschien verwacht je bij een blog over de voorbereiding van een shoot een mooie checklist van de essentials die ik iedere fotoshoot meeneem; de kleding die ik klaarleg, het type lamp en de lenzen die ik inpak. Natuurlijk heb ik hier mijn routine voor, want zonder camera geen shoot, maar dat is niet waar ik je vandaag over wil vertellen. Want al heb ik al het juiste materiaal bij me, als ik niet de juiste mindset heb, dan wordt de fotoshoot geen succes. En dat zie je in de foto’s terug. Dus werk aan de winkel!

Mindset is key

Mindsetwerk, je frequentie verhogen, the Law of Attraction. Noem het hoe jij het wil noemen. Ik ben zelf al jaren bezig met zelfontwikkeling en dus ben ik me heel bewust van mijn mindset. Waar ik heilig in geloof is dat hoe ik mij voel bepaalt hoe mijn dag zal verlopen. waar je je aandacht op richt, gebeurt. Misschien is het je wel vaker gevraagd aan het begin van een workshop: wat wil je uit de workshop halen? Wat is je intentie voor deze dag? Dit is een van de manieren die je kunt gebruiken om je aandacht te richten op wat je wilt, maar wat voor mij het beste werkt is visualiseren.

Neem een momentje voor jezelf

Wat ik al een paar jaar doe, en wat me altijd succes brengt, is om voor een fotoshoot even een momentje voor mezelf te nemen. Soms is dat ’s ochtends thuis voordat ik op pad ga, en soms vlak voor een shoot in de auto op de parkeerplaats. Als ik maar even een moment heb om mijn ogen dicht te doen.

Tijdens dat momentje sluit ik mijn ogen en tune ik in op de dag of de activiteit die voor me staat. Ik bedenk niet wat er allemaal moet gebeuren, wat ik niet moet vergeten of welke shots ik zeker mee moet nemen. Nee, ik visualiseer hoe ik uit de shoot kom: hoe voel ik me dan? Hoe wil ik er bijlopen? Ik beeld me in hoe ik vol energie, en enthousiasme naar buiten kom omdat de shoot is gelukt. Daarbij focus ik om dat gevoel echt te voelen, alsof het al is gebeurd.

Onzin? Ik denk van niet. Vaak besteden we veel tijd aan bedenken wat er allemaal fout kan gaan en hoe we daar op kunnen anticiperen. Dat zijn meer dan 100 scenario’s die nooit gaan gebeuren! Het is veel efficiënter om die energie te besteden aan denken hoe je wél wilt dat het gaat. Positief hersenspoelen noem ik dat. Tot nu toe helpt dit simpele trucje me om elke keer met precies die vibe naar buiten te lopen die ik had gevisualiseerd. Met zeer tevreden klanten als resultaat.

Hoe kun jij dit toepassen?

Dit visualiseren doe ik niet alleen ter voorbereiding van een shoot. Ik gebruik dit in mijn leven al tijden voor andere momenten die ik spannend vind. Zo heb ik het bijvoorbeeld gebruikt voor het gesprek met mijn werkgever toen ik mijn baan in loondienst ging opzeggen, maar ook tijdens kleinere momenten. Denk aan een gesprekje met een nieuwe collega, een meeting waar jij graag een keer wat wilt bijdragen of een telefoongesprek waar je niet zo’n zin in hebt.

Ga er eens mee oefenen. Wat schuif jij al een tijdje voor je uit, wat staat écht op je to-do list? Een afspraak maken bij de dokter, een klant je nieuwe tarief vertellen, iemand die je op het schoolplein hebt ontmoet mee uit lunchen vragen?

Stappenplan

Stap 1: Denk na over wat je lastig vindt of uitstelt en kies een situatie.
Stap 2: Beslis dat je de situatie nu aan wilt gaan.
Stap 3: Ga er even voor zitten op een plekje waar je niet gestoord kunt worden. Doe je ogen dicht en leg je handen op je hart als je dat fijn vindt.
Stap 4: Visualiseer hoe jij je voelt als je deze taak hebt afgerond / dat spannende gesprek uitloopt / die bijdrage hebt geleverd.
Hoe voelt dat? Waar voel je dat in je lijf? Visualiseer: hoe is je houding? De uitstraling op je gezicht? Elk detail dat je kunt bedenken. Zie het voor je. Voel het alsof het al gebeurd is.
Ik blijf zelf meestal een minuutje met dit gevoel zitten, maar je kunt er zo lang voor uittrekken als jij comfortabel vindt. Al is het maar 30 seconden. Baby steps.

En? Werkte het?

Ga na de visualisatie de situatie aan en kijk hoe je je achteraf voelt. Matchte het?
Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het wordt en hoe meer macht jij uitoefent op je dag.
Jij beslist hoe jouw dag verloopt. Jij hebt de keuze.
Choose wisely!

Bedenk nu gelijk: op welke situatie ga jij deze visualisatie toepassen?

Het hoeft niet groot te zijn, maar begin gelijk met oefenen.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

read & Leave a comment

Share

Your Comment Form loads here

Comments will load here