Het maken van een foto album

Family

Ok ik moet iets aan je toegeven. En ik schaam me diep. Durf t bijna niet te zeggen, maar doe t dan toch. Ik heb nog geen een fotoalbum gemaakt voor mijn kinderen. Nee, echt ik meen het, we hebben een paar prints, hangen. Maar NUL komma NUL in een fotoboek. Ik heb het maken van een foto album voor mijn kinderen lang uitgesteld terwijl er jaarlijks door mij en mijn team zo’n 150 albums per jaar worden gemaakt. Voor iedereen die een shoot bij mij boekt wordt een mini-album gemaakt. Zelf heb ik er dus geen een. Niks, noppes, nada. Iets met bij de loodgieter thuis, lekt de kraan..

Daar moet dus serieuze verandering in komen. Mijn oudste is inmiddels 7 jaar dus hoog tijd om aan de slag te gaan.Ben jij net zo’n loedermoeder als ik? Lees vooral even verder. Let’s make this work. Together we can. In deze blog neem ik je mee met mijn proces. Geef ik je handige tips, qua apps, leveranciers en werkmethodes. Van hoe je start tot aan het album dan eindelijk in je handen hebt. Na 7 jaar.. It’s going to be amazeballs. 

De start: een ongeorganiseerd zootje

Het maken van een foto-album is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Zeker tegenwoordig hebben we op allerlei plaatsen foto’s opgeslagen. Mijn man heeft leuke op zijn telefoon. Ik heb leuke op mijn telefoon. In de tussentijd hebben we ook nog andere telefoons gekregen. Dus hangen de foto’s nog ergens rond. In de cloud? Op een harde schijf? Dat wordt zoeken dus om alles bij elkaar te krijgen. Daarnaast heb ik ook door de jaren heen foto’s gemaakt met mijn spiegelreflex camera’s. Help, hoe ga ik dit aanpakken?? 

First things first. Ik denk dat het goed is om alle bergen aan foto’s om te vormen tot een grote berg aan foto’s. Alle foto’s te krijgen die er zijn gemaakt. Ik vraag mijn man zijn foto’s te back-uppen en zet alles op een harde schijf speciaal voor de kinderen… Ik schaf deze hiervoor aan zodat het overzichtelijk blijft. 

Dit is de 2TB Western digital, besteld via mediamarkt. Morgen in huis. Top.

Disclaimer: Don’t worry, in mijn privé-leven heb ik organisatie wat minder op orde dan in mijn zakelijke leven. Dus wanneer je een shoot bij me zou boeken, dan gaat het iets gestroomlijnder.

Hoe breng ik orde op zaken

Ik heb ook een app gevonden GEMINI (12 euro voor een jaar) en hierin kun je dus al je foto’s van je telefoon beter ordenen. Ok, ‘t is en blijft een shitload of work, maar dat is nou eenmaal the case. Even door de zure appel heen bijten.

Daarnaast heb ik op mijn computer een profi programma zitten waarin ik sneller foto’s kan selecteren, genaamd Photomacanic (170 euro). Er is ook een proefperiode van 1 maand zonder kosten. Jij kunt hem dus ook gebruiken! 

Ik besluit om hier elke dag 1 uur in de avond aan te werken de komende week en we zien wel hoe het gaat. Ik denk dat de beslissing om me hierin vast te bijten al zoveel meer gaat doen dan het elke keer maar in mijn hoofd laten zitten. 

EN een album aan het einde van de rit is het vooruitzicht. Zou het me lukken voor Tom zijn 18e verjaardag een album klaar te hebben?

Bewerken

Vervolgens is het tijd om de foto’s allemaal eenzelfde look and feel geven. Ik ga overal mijn fijne one click wonder preset overheen leggen. Zodat het fotoalbum een mooi geheel wordt. Het filter maakt de foto net weer even iets meer af en zorgt ervoor dat ik zelfs over de crappy kwaliteit telefoon foto kan denken, I love it. Mijn preset kun je gemakkelijk hier aanschaffen. Hij kost 27 euro en is werkelijk een lifesafer.

Vormgeving

Dan ga ik de foto’s in een programma zetten zodat ik de vormgeving helemaal mooi naar wens krijg. Ik gebruik hier wederom een professioneel programma voor. De meeste particuliere album leveranciers hebben dit ook in huis. Een fotoboekmaakprogramma als ‘Once upon’ is een geweldige app, waarin jij op je telefoon binnen een handomdraai jouw album hebt gemaakt. Sounds to good to be true, but it is true, darlings. I love it en veel van mijn vriendinnen (die dus wel al een album hebben) maken hun mooiste herinneringen hierin levend.

Dit doe je dus elke avond op je telefoon. Binnen 2 weken na de bestelling heb jij jouw mooie boek in handen. 

Voila je boek is klaar, het ligt in jouw handen. Een van de meest waardevolle bezittingen van jouw kinderen. Het boek dat het verhaal van hun jeugd verteld.

Ben je er bij het maken van je foto album achter gekomen dat je graag zou leren om betere foto’s te maken, gewoon met je telefoon? Speciaal hiervoor heb ik de instagram cursus Mama for Mini ontwikkelt. Klik hier voor meer informatie.

Deze blog is niet gesponsord en alle tips die ik geef, zijn mijn persoonlijke voorkeuren. 

read & Leave a comment

Share

Your Comment Form loads here

Comments will load here